ProCivitas_logotyp_moderniserad

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet på ProCivitas

Ung Företagsamhet är en processutbildning i att starta och driva ett eget företag under ett skolår. I centrum står elevens individuella utveckling. Det innebär att man utvecklar kreativitet och drivkraft, lär sig att ta ansvar och arbeta i grupp, tränar sin kommunikativa förmåga, förverkligar en affärsidé och ställer ut på mässor och kanske även tävlar mot andra företag regionalt och nationellt.

Utmärkelser och Vinster

ProCivitas har som skola en stark position på den entreprenöriella kartan. Sedan våren 2005 har ProCivitas elever tagit hem mer än 100 stycken guldmedaljer och drygt 70% av priserna som delas ut under de regionala tävlingar som anordnas av Ung Företagsamhet.

 

VINST I INNOVATIONSTÄVLING 2020

1:a pris i Innocarnival 2020! Precis som 2016 och 2018 blev det resultatet när våra NA-elever presenterade sina innovationer med fokus på hållbar utveckling. Flera av dessa pristagare blev inbjudna till Hongkong där eleverna fick presentera sina innovationer för bl.a. Hongkongs miljö- minister och professorer vid flera universitet.


ÅRETS UF-FÖRETAG 2019

2019 vann ProCivitas Malmö första pris i kategorin Årets UF-företag. Det var eleverna Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo som vann med sitt företag Rawstraw. ProCivitas Växjös elever Hannah och Josefine knep andraplatsen med sitt företag Wood Stone Design.


ÅRETS UF-SKOLA 2017

I maj 2017 var det SM-final i Ung Företagsamhet. 1500 av de mest entreprenöriella ungdomarna i Sverige var på plats i Stockholmsmässan i Älvsjö. ProCivitas motsvarar drygt 0,5% av alla gymnasieelever och borde då ha 7-8 elever på plats. I stället hade vi 70 elever som deltog. Finalen slutade med att ProCivitas Helsingborg utsågs till Sveriges bästa UF-skola.


 

Listan på vinnande ProCivitasföretag genom åren kan göras lång men det viktigaste är varje elevs personliga utveckling som blir resultatet när nyvunna kunskaper omsätts i praktiken.


Att driva UF-företag

 

” Vi startade Woodstone design som säljer grytunderlägg i ek och granit, där granitplattan är löstagbar och kan värmas upp eller frysas för att kunna värma eller kyla något i 45 minuter. Vi kom tvåa i SM i Ung Företagsamhet.

Jag har utvecklats otroligt mycket som person och lärt mig mycket om mig själv, vad jag är intresserad av och fått mycket mer kunskap under mina tre år på ProCivitas. Det har jag mycket att tacka mina lärare och klasskompisar för, de har bidragit med väldigt mycket till företaget och det kändes naturligtvis väldigt inspirerande.”

Hannah Martinelle, före detta student på ProCivitas Växjö

Hur är det att driva UF-företag?

 

”Jag läser Ekonomiprogrammet och har alltid varit intresserad av PR, marknadsföring och företagande. Här har jag fått chansen att driva ett eget UF-företag vilket passar mig väldigt bra.

Vi startade vårt UF-företag i början av årskurs 2 och det ligger en hel del jobb bakom det och har varit rätt tufft. Att driva ett företag har gett mig inblick i arbetslivet och hur det är att vara egenföretagande. Det är ett stort ansvar och jag har lärt mig otroligt mycket längst vägen, framförallt har det varit väldigt kul!”

Adam Mahmoud, elev i årskurs 3 på ProCivitas Helsingborg