Ekonomi

Vill du veta hur man marknadsför en produkt, budgeterar, startar och driver ett företag eller utvecklas till en bra ledare? Vill du veta hur man löser kluriga juridiska problem eller hur en skicklig säljare övertygar sina kunder?

På ProCivitas Ekonomiprogram arbetar vi med ett starkt fokus på ett verklighetsanknutet entreprenörskap samt din personliga utveckling. För att göra detta med riktigt god kvalitet har vi ett nära samarbete med det lokala näringslivet och skapar kontinuerligt möjligheter för dig att utmanas och utvecklas genom att exempelvis delta i Case-tävlingar, spännande arrangemang i näringslivet, göra studiebesök på företag samt möta gästföreläsare som har olika erfarenheter av företagande och ledarskap.

Du lär dig både ekonomins spelregler och juridikens lagar, men du lär dig framför allt hur det är att driva ett företag i praktiken. På Ekonomiprogrammet använder vi bland annat Ung Företagsamhets väl beprövade koncept för hur man startar och driver ett eget företag under ett skolår.

Redan under ditt andra år startar du tillsammans med ett par klasskamrater ett företag på riktigt, ett UF-företag. Genom detta projekt lär du dig ta ansvar, tränar din kommunikativa förmåga och utvecklar din drivkraft. Du driver ett riktigt företag baserat på en egen affärsidé, träffar kunder, köper in från leverantörer och ställer ut på mässor. Du har också möjlighet att tävla mot andra UF- företag i Skåne och Sverige. Arbetet med att förverkliga en affärsidé kräver, utöver ekonomiska färdigheter och kunskaper om företagande, också träning och utveckling av ditt ledarskap samt kunskaper om organisationer, försäljning, psykologi och marknadsföring. På vårt Ekonomiprogram lägger vi stor kraft på att arbeta med dessa kunskaper och kompetenser.

Under ditt sista och tredje år på Ekonomiprogrammet kan du välja du om du vill starta ännu ett UF-företag eller om du hellre vill läsa andra fördjupningskurser. I årskurs 3 ger skolans ekonomer även sig iväg på en studieresa för att få ännu en möjlighet att möta olika branscher, yrken och miljöer. De senaste åren har resan gått till London, där studiebesöken på storbanker och företag ger ytterligare en verklighetsförankrad dimension åt utbildningen samt väldigt bra erfarenheter av och förberedelser inför tiden som väntar efter gymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1 100
Matematik 2 100
Naturvetenskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Samhällskunskap 2 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma
Företagsekonomi 1 100
Moderna språk 100
Privatjuridik 100
Psykologi 1 50
Inriktningsämnen
Entreprenörskap och företagande 100
Företagsekonomi 2 100
Matematik 3 100
Programfördjupning 300
Individuella val 200
Gymnasiearbete 100
Summa: 2500