Ung Företagsamhet på ProCivitas

Ung Företagsamhet är en processutbildning i att starta och driva ett eget företag under ett skolår. I centrum står elevens individuella utveckling. Det innebär att man utvecklar kreativitet och drivkraft, lär sig att ta ansvar och arbeta i grupp, tränar sin kommunikativa förmåga, förverkligar en affärsidé och ställer ut på mässor och kanske även tävlar mot andra företag regionalt och nationellt.

Listan på vinnande ProCivitasföretag genom åren kan göras lång men det viktigaste är varje elevs personliga utveckling som blir resultatet när nyvunna kunskaper omsätts i praktiken.

I maj 2017 var det SM-final i Ung Företagsamhet. 1500 av de mest entreprenöriella ungdomarna i Sverige var på plats i Stockholmsmässan i Älvsjö. ProCivitas motsvarar drygt 0,5% av alla gymnasieelever och borde då ha 7-8 elever på plats. I stället hade vi 70 elever som deltog.

Sports Fam från Helsingborg vann guld i Bästa Tjänst och MinuteVideo nöp ett silver i samma kategori. Girls Needs fick en silvermedalj i Hållbart Företag. ProCivitas i Helsingborg vann även kategorin Sveriges bästa UF-skola.

2019 van ProCivitas Malmö första pris i kategorin Årets UF-företag. Det var eleverna Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo som vann med sitt företag Rawstraw. ProCivitas Växjös elever Hannah och Josefine knep andraplatsen med sitt företag Wood Stone Design.

Foto: Evelina Carborn