”Att vara aktiv och engagera sig är A och O”, det menar årets matematiklärare Anders Månsson.
Anders, som sedan 2006 arbetat som matematik- och fysiklärare på ProCivitas Helsingborg, blev i söndags utnämnd till årets matematiklärare på Lärargalan. Till Lärargalan nominerade fler än 30.000 elever sina favoritlärare som de tycker förtjänar att lyftas och hyllas lite extra.


Grattis till vinsten som årets matematiklärare! Hur känns det?

– Det känns väldigt kul att känna sig uppskattad. Att det är eleverna som har nominerat en gör det extra roligt. Det ger en ny energi, om man tidigare har gett 100% så ger man nu ytterligare några procent.

 Vilka skulle du säga är grundfaktorerna till bra och framgångsrik pedagogik?

– Grunden är att man skapar en god läromiljö där eleverna känner sig trygga. Det är viktigt att skapa en miljö där det är okej att blotta sig och våga visa att man inte förstår. Matematik är många gånger ett känsligt ämne. Det är viktigt att ha goda relationer med eleverna, de blir mer receptiva och motiverade att lära sig. Jag tror att eleverna behöver stöd för att komma in i de abstrakta tankebanorna. Det är viktigt att följa upp och säkerställa att eleverna har hängt med och fånga upp de delar de inte har hängt med i. Att vara aktiv och engagera sig är A och O. Och såklart att variera undervisningen. 

Motiveringen till årets matematiklärare Lärargalan 2019

“Du är alltid positiv och glad och lyckas återspegla detta i din passion för matte och fysik, vilket smittar av sig på oss. På roliga sätt demonstrerar du allt från potentiell energi genom att klättra upp och ner på en stol till tyngdaccelerationen genom att kasta pennor. Du bryr dig om varje enskild elev och gör ditt yttersta för att alla ska tycka att det är roligt att förstå matematik. Du är förstående, empatisk och extremt klok. En person som alla vill ha i sin omgivning. Att du alltid tror på oss och ger oss en bra självkänsla när du ska lära oss matematik”.

Källa: Lärargalan

Matematiklärare ProCivitas Helsingborg
Vill du veta mer om ProCivitas Helsingborg? Besök oss på öppet hus!